Lapsille vähemmän sokeria


Miksi me syömme? Pysyäksemme hengissä eikö vaan? Ja onhan se usein iso osa erilaisia sosiaalisiatilanteita ja yksi isoista elämän nautinnoista, syitä on monia, mutta palataan vielä tuohon hengissä pysymiseen. Sehän on itsestäänselvyys, jonka kaikki tietävät, mutta länsimaissa, missä ruoan puutteesta ei ole tarvinnut kärsiä vuosikymmeniin, niin kuinka usein mietimme sitä siltä kannalta? Itse en ainakaan koskaan. No onko sitten aivan sama mitä syömme pysyäksemme hengissä? Tiettyyn pisteeseen varmasti on, mutta ei loputtomiin.

Kun puhutaan terveellisestä ruokavaliosta ja aineenvaihdunnasta niin uskallan väittää että suurimmalle osalle meistä mieleen assosioituu laihduttaminen ja lihominen. Entäs sitten solujen aineenvaihdunta? Jokaisella solullamme ja elimellämme on aineenvaihdunta, joten ei todellakaan ole sama minkälaista ravintoa esimerkiksi aivoillemme annamme! Ruualla mitä syömme on suoraan vaikutusta oppimiseen, mielenterveyteen, jaksamiseen, vastustuskykyyn, stressinsietokykyyn, kehon koostumukseen jne. jne. Olet mitä syöt sanonnassa on todellakin perää.

Olkoon jokaisen aikuisen oma asia miten haluaa kehoaan ja aivojaan ruokkia, mutta lapsista olen todella huolissani. Lapset ovat täysin aikuisten valintojen armoilla ruokavalinnoissa. Meillä esikoinen oli syntyessään todella pieni ja ollut aina pienikokoinen ja myös melko pieniruokainen. Neuvolassa oltiin huolissaan hänen syömisestään ja siitä jäi todella pitkäksi aikaa omaan päähäni ajatus – ”kunhan edes jotain syö”. No, seuraus tuosta oli se, että jos lapsi ei suostunut syömään peruna-porkkana sosetta, niin sitten annettiin hedelmäsosetta päälle ja niin edelleen. Lapset tykkäävät luonnollisesti makeasta ja itse vielä vahvistin sitä omalla toiminnallani.

Nyt oman lisääntyneen tiedon myötä, olen ryhtynyt meidän perheen sokeripoliisiksi ja aktiivisesti teemme työtä sen eteen että lapset totutetaan vähemm

än sokeriseen ruokaan. Se ei ole helppoa, mutta koska en halua myöskään kieltää heiltä munkkia ja kaakaota laskettelupäivän välipalana tai tarjoilla pelkkää kurkkua ja porkkanaa kaverisynttäreillä, niin perus arjen ruokavalio pitää olla tip-top kunnossa.

Haastankin jokaisen äidin ja isän ottamaan vastuuta omien last
en terveydestä ja vähentämään etenkin sokerin määrää lasten ruokavaliosta.

shutterstock_261637967

 

Vastaa