Hyvinvoinnin mittaaminen


Muutama viikko sitten sain mahdollisuuden tehdä Firstbeat hyvinvointianalyysin itselleni. Analyysi perustuu sykevälivaihtelun mittaamiseen ja sitä kautta antaa tietoa kehon reaktioista esimerkiksi stressiin ja liikuntaan. Liikkumista on nykyisin helppo mitata sykemittareilla ja erilaisilla aktiivisuusrannekkeilla. Stressin, levon ja palautumisen mittaaminen sitä vastoin on huomattavasti haastavampaa.

Stressillä on sanana negatiivinen kaiku, mutta kaikki stressi ei ole pahasta. Stressireaktio on kehon autonomisen hermoston luonnollinen reaktio joka auttaa meitä pääsemään tavoitteisiin ja saamaan hommat valmiiksi määräaikaan mennessä. Ongelmaksi stressi muodostuu siinä vaiheessa, kun se on jatkuvaa ja keholla ei ole aikaa palautua. Monesti voi olla vaikea tunnistaa oman elämän kuormitustekijöitä ja ajatellaan että stressi on pääasiassa henkistä. Pitää kuitenkin muistaa, että työ- ja opiskelustressin lisäksi myös heikko fyysinen kunto ja ravitsemustila vaikuttavat elimistöön stressin tavoin, erilaisten päihdeaineiden käytöstä puhumattakaan. Rankan työviikon päätteeksi rentoutuminen baaritiskillä ei siis välttämättä ole paras ratkaisu, koska stressitekijöiden yhteisvaikutus saattaa estää palautumisen täysin.

Riittävä nukkuminen on terveydelle välttämätöntä. Unen tarve on yksilöllistä, mutta suositeltavaa on vähintään 7 tuntia. Mitä stressaavampi vaihe elämässä on menossa, niin sitä enemmän keho tarvitsisi unta. Stressireaktio kuitenkin nostaa vireystilaa ja näin ollen lopputulos on usein päinvastoin. Lisäksi esimerkiksi moni pikkulapsiperheen vanhempi voi vain haaveilla 7 tunnin yhtäjaksoisesta unesta. Vaikka yöuni olisikin katkonaista ja palautuminen sitä kautta vähän heikompaa, niin myös päivän aikana lyhyetkin palauttavat jaksot auttavat jaksamaan ja hallitsemaan stressiä. Nykyisin ei ole lainkaan omituista, että työpaikalta löytyvät biljardipöytä ja pleikkari, ja yhteistilat sisustetaan sohvilla ja säkkituoleilla, jotta henkilöstön on mahdollista pitää päivän aikana lyhyitä palauttavia hetkiä. Valitettavan usein kuitenkin törmää siihen, että näitä hienouksia ei kukaan koskaan käytä, koska työyhteisön kulttuuri ei siihen rohkaise. Palauttavat hetket työpäivän aikana eivät vähennä työtehoa vaan päinvastoin lisäävät sitä. Esimiesten tulisikin ottaa työhyvinvoinnin lisäämisessä merkittävä rooli ja omalla esimerkillään luoda mahdollisuuksia pieniin taukoihin pitkin päivää.

Liikunnalla voi olla stressiin sekä negatiivisia että positiivisia vaikutuksia. Liian kovatehoinen liikunta voi vain pahentaa tilannetta ja siksi onkin tärkeää oppia tunnistamaan minkälainen liikunta lataa akkuja ja minkälainen kuluttaa niitä. Molempia toki tarvitaan, mutta sopivassa suhteessa toisiinsa ja muuhun elämäntilanteeseen nähden.

Firstbeat hyvinvointianalyysi oli loistava keino saada tietoa omasta palautumisesta ja stressitasoista sekä liikunnasta ja arkiaktiivisuudesta. Olen aina ollut sitä mieltä, että omaan hyvän stressinsietokyvyn ja mittauksen myötä sainkin vahvistusta asiaan. Syynä tähän taitaa olla hyvälaatuinen ja riittävä uni sekä hyvän peruskunnon kautta nopea palautuminen stressiä lisäävistä tilanteista. Mittauksen tekeminen oli superhelppoa ja vaivatonta. Jos oman hyvinvoinnin tutkiminen kiinnostaa, niin annan vahvan suosituksen Firstbeat hyvinvointianalyysille.

 

Ota yhteyttä niin kerron mielelläni lisää.

Sari Hankimo

sari(a)aitowellness.com

050 500 1131

 

 

 

Vastaa