Miksi elintapamuutos on niin vaikeaa?


Elämäntapamuutosprojektien kulta-aika on taas kohta täällä, kun vuodenvaihde häämöttää jo lähitulevaisuudessa. Tammikuussa salit täyttyvät ja lehtien sivut ovat täynnä laihdutusvinkkejä. Miksi se sitten on niin vaikeaa, että joka vuosi on aina aloitettava alusta? Tiedosta se ei ainakaan ole kiinni, koska kyllähän kaikki tietävät miten pitäisi syödä ja miten pitäisi liikkua? Oletko koskaan lähtenyt miettimään omia elintapojasi arvojesi kautta?

Kun hyvinvointia ohjataan omien arvojen kautta sen sijaan että tuijotetaan vaa’an lukemaa, katsotaan peiliin tai tunnustellaan miten housujen vyötärö kiristää, niin tulokset ovat tutkitusti parempia ja pysyvämpiä. Alla yksinkertainen harjoitus, jonka avulla voit tarkastella omia arvojasi vähän syvemmin ja vahvistaa motivaatiota muutokseen.

Ota itsellesi hetki aikaa miettiä mikä on juuri Sinulle tärkeää elämässä. Voit kirjoittaa asioita listaksi paperille ja yritä miettiä asiaa vain ja ainoastaan itsesi näkökulmasta. Unohda se, minkä ajattelet, että pitäisi olla tärkeää tai mikä on jonkun toisen mielestä tärkeää. Mietit vain ja ainoastaan sitä minkälaiset asiat olisivat tärkeitä juuri nyt, juuri Sinulle. Kun listallasi on mielestäsi riittävästi asioita, niin anna niille arvosana, esimerkiksi kouluarvosana 4-10 siten, että miten tärkeä mikäkin asia lopulta on. Ei siis ole tarve laittaa asioita tärkeysjärjestykseen, vaan kunkin asian kohdalla erikseen miettiä miten tärkeä se on. Kaikki asiat eivät kuitenkaan ole kympin arvoisia, vaikka ehkä tärkeitä ovatkin. Kun tämä on tehty, niin anna asioille vielä toinen arvosana samalla asteikolla sen perusteella, miten hyvin kyseinen asia toteutuu elämässäsi juuri tällä hetkellä. Tässä kohdassa tulee yleensä niitä ”ahaa-elämyksiä”, kun voi käydä ilmi, että resursseja menee suhteessa liikaa itselle vähän vähemmän tärkeisiin asioihin. Entä löydätkö listaltasi asioita joiden arvosanaa voisi nostaa yhdistämällä niitä?

Elämässä kaikki resurssimme ovat rajallisia, joten kysymys kuuluukin mihin Sinä haluat jatkossa panostaa ja tuhlata esimerkiksi aikaasi? Omia arvoja kannattaa pysähtyä pohtimaan aina silloin tällöin ja tarkastaa miten hyvin oma toiminta vie elämää kohti omia arvoja. Arvojen tarkastelun kautta voidaan myös löytää syy ja sitä kautta motivaatiota muutoksille, jolloin niihin sitoutuminen on huomattavasti helpompaa. Nyt kun tammikuussa lähdet korjaamaan omia elintapojasi, niin tee tämä harjoitus ensin ja lähde toteuttamaan asiaa sitä kautta.

Nautinnollista matkaa kohti arvojesi mukaista elämää!