Miten elintapamuutos valmennus voi toimia jos siihen ei kuulu liikuntaa ja ravintoneuvontaa?


Olen saanut jonkin verran kyselyitä siitä miksi elintapamuutosvalmennuksessa ei ole mukana liikuntaa ja ravintoneuvontaa ja päätinkin kirjoittaa aiheesta vähän laajemmin. Kuulemma juuri liikunta- ja ravintoasioiden osalta olisi tarvetta, eli haluttaisiin joku takapuoleen potkija, joka ”pakottaa” liikkeelle ja liikkumaan. Lisäksi haluttaisiin ravinto-ohjelma jota noudattaa. Silloin olisi kuulemma ”helpompaa, kun joku kertoisi tarkkaan mitä pitäisi syödä ja kuinka paljon, niin ei tarvitsisi itse miettiä asiaa ja ei olisi niin altis houkutuksille”.

Netti on pullollaan erilaisia verkkovalmennuksia ja tahoja joilta voi ostaa valmiita ravinto-ohjelmia ja liikuntaohjeita ja niitä kun kirjaimellisesti noudattaa niin ei tarvitse itse miettiä. Kaiken lisäksi ne myös toimivat ja painonpudotus onnistuu. Mistä sitten johtuu, että verkkovalmennusfirmat markkinoivat uusia valmennuksiaan niille samoille ihmisille jotka jo ovat ostaneet heidän valmennuksen? Eikö näiden ihmisten pitäisi jo olla bikinikunnossa, peppu tikissä ja ihannepainossaan? No, tähän me tiedetään kaikki vastaus – eivät ole. Syy siihen on se, että kaiken maailman dieetit ja kuurit ja valmiit ohjelmat toimivat kyllä jonkin aikaa, kun niitä noudattaa. Lähtökohtaisestikin ne ovat tarkoitettu vain väliaikaisiksi toimiksi, joiksikin viikoiksi, mutta sen jälkeen olisi tarkoitus palata ”normaaliin” elämään takaisin. Ja tässä kohtaa tulevat ne ongelmat vastaan. Homma siis toimii hetken, mutta kuurin tai valmennuksen loppuessa palataan nopeasti entiseen ja kilot tulevat korkojen kera takaisin.

Jokaisen dieetin aikana keho tottuu ja perusaineenvaihdunta pienenee. Mitä useammin diettailua tapahtuu, niin sitä nopeammin perusaineenvaihdunta pienenee. Tällainen jojoilu tekee painon pudottamisesta joka kerta entistä hankalampaa. Oletkin saattanut huomata, että ensimmäinen superdieetti toimi loistavasti ja kiloja karisi nopeaan tahtiin. Seuraavallakin kerralla homma vielä toimi jotenkin, mutta kolmannella ei enää niin hyvin… Motivaatiokaan ei ehkä ollut enää samalla tasolla kuin aloittaessa. Lisäksi jokaisen jälkeen kiloja tuli takaisin vielä vähän enemmän kuin lähti, näin keho valmistautuu taas seuraavaan nälkäkuuriin.

Palataanpa sitten siihen miksi Aito Elintapamuutos ryhmävalmennuksessa ei ole liikuntaa tai ravinto-ohjausta. Elintapamuutoksessa hyvin usein on kuitenkin kyse nimenomaan liikunnan lisäämisestä ja terveellisemmin syömisestä. Kaikki meistä kuitenkin osaavat pukea ulkovaatteet päälle, laittaa kengät jalkaan ja lähteä ulos kävelemään, joten tarvitaanko siihen välttämättä personal traineria? Eikö ne haasteet tule kuitenkin siellä omassa toiminnassa ennen kuin vaatteita on vaihdettu tai kenkiä laitettu jalkaan? Siinä että ylipäätään päästään siihen pisteeseen, että ollaan menossa ovesta ulos. Joillakin voi auttaa se, että on sovittu tapaaminen pt:n kanssa ja se on se ratkaiseva tekijä. Henkilökohtaisen valmentajan kanssa treenaaminen ei kuitenkaan ole kovinkaan monelle mahdollinen ratkaisu ikuisesti. Motivaatio pitääkin siis löytää itsestään, jotta sinne ulos pääsee myös omatoimisesti kun valmennussuhde päättyy. Elintapamuutoksessa liikunnan osalta tärkein asia on arkiliikunnan lisääminen ja Aito Elintapamuutos valmennuksessa jokainen pureutuukin tarkemmin omaan arkeen ja asioihin jotka meitä arjessa ohjaavat. Arjessa toimimme hyvin paljon ”autopilotilla”, jolloin toimintaamme ohjaavat totutut tavat, ajatukset ja tunteet, joita emme välttämättä edes tiedosta. Kun valmennuksen avulla autopilotti saadaan kytkettyä pois päältä, niin pystymme toimimaan arvojemme ja tavoitteidemme mukaisesti.

Elintapamuutos ei myöskään ole dieetti (joka on aina lyhytaikainen), vaan koko loppuelämäksi tehtäviä muutoksia, jotka pitkällä aikavälillä useimmiten johtavat myös painonpudotukseen ja/tai terveyden paranemiseen. Loppuelämäksi tehtävät muutokset eivät tarkoita kieltäytymistä ja kärvistelyä rahkapurkkien äärellä, vaan esimerkiksi sitä, että epäsäännöllistä syömistä säännöllistetään ja lisätään välipaloja tai lisätään paljon kasviksia olemassa olevaan ruokavalioon. Ja jälleen kerran, eihän siihen oikeasti tarvita personal traineria kertomaan, että pitäisi syödä enemmän kasviksia, koska kaikkihan sen tietävät! Eli tällaisten itsestäänselvien ohjeistuksien lisäksi pitääkin mennä enemmän sinne korvien väliin ja päästä käsiksi niihin asioihin, jotka meitä arjessa ohjaavat ja tästä on kyse Aito Elintapamuutos Ryhmävalmennuksessa.

Se, että valmennustapaamisilla ei ole liikuntaa tai perinteistä ravinto-ohjausta, ei siis tarkoita, etteikö niistä puhuttaisi tai etteivätkö ne olisi muilla tavoin läsnä valmennuksessa. Valmennuksen tavoitteena on, että jokainen löytää sisäisen motivaation tehdä ja toteuttaa niitä asioita jotka jo valmiiksi tietää tarpeelliseksi. Toki vääriä uskomuksia kumotaan ja liikunta- ja ravinto-ohjausta on valmennuksessa mukana kotitehtävien ja pienien tietoiskujen muodossa, mutta päähuomio on psyykkisessä valmennuksessa.

Varaa oma paikkasi valmennukseen heti tänään. Keväällä alkaa kaksi ryhmää:

Ryhmä 1: Tapaamiset keskiviikkoisin klo 19-20, 21.2, 28.2, 14.3, 21.3, 4.4, 11.4

Ryhmä 2: Tapaamiset perjantaisin klo 18-19, 6.4, 13.4, 27.4, 4.5, 18.5, 25.5

Kuinka paljon sinä olet valmis investoimaan omaan terveyteesi? Aito Elintapamuutos Ryhmävalmennuksen hinta on 186 € (sis. Alv 24%).

Ilmoittaudu mukaan lähettämällä viesti osoitteeseen sari@aitowellness.com tai soittamalla 050 500 1131.

Nähdään valmennuksessa!

Terveisin,

Sari Hankimo, Personal Trainer ja Psyykkinen Valmentaja (Trainer4You) 

Vastaa