Psyykkinen valmennus


Arvo- ja hyväksyntäpohjainen psyykkinen valmennus perustuu tieteellisesti tutkittuun hyväksymis- ja omistautumisterapiaan (HOT). Valmennuksessa edistetään ja tuetaan asiakkaan käyttäytymisen joustavuutta ja sisäistä motivaatiota muutokseen.

Työskentelyssä tuetaan asiakkaan omaa asiantuntijuutta ja vastuuta hänen oman elämänsä valinnoista. Keskeistä ovat valmennettavan omat tarpeet, toiveet ja käsitys hyvästä elämästä, jolloin käyttäytymisen muutos lähtee vahvistamalla ja kirkastamalla arvoja ja arvokkaiksi koettuja asioita elämässä.

Psyykkinen valmennus ei ole terapiaa, vaan siinä korostuu asiakkaan oma vastuu ja valinnat. Työskentelyssä hyödynnetään erilaisia toiminnallisia ja kokemuksellisia tehtäviä, metaforia ja mielikuvapohjaisia harjoituksia. Harjoitusten ja käytännön työkalujen kautta opitaan psyykkisiä taitoja, jotka auttavat käsittelemään käyttäytymisen muutoksen psykologisia esteitä sekä niihin liittyviä ajatus- ja tunnereaktioita. Valmennuksen tavoitteena on lisätä psykologista joustavuutta, mikä mahdollistaa käyttäytymisen pysyvän muutoksen.

Psyykkinen valmennus on aina osa Aito Elintapamuutos valmennusta, mutta voi toimia myös itsenäisenä valmennuksena. HOT-pohjaisesta ohjauksesta on saatu hyviä kokemuksia jo yhden ja kahden kerran mallista julkisessa terveydenhuollossa Yhdysvalloissa (Kangasniemi & Kauravaara 2016). Valmennus ei siis tarvitse olla kuukausien tai vuosien projekti, vaan psyykkisestä valmennuksesta voi saada apua jo parilla kerralla jos tuntuu, että oma toiminta on solmussa tai ei vie kohti haluttua lopputulosta. Psyykkisestä valmennuksesta voi olla apua esimerkiksi seuraavissa ongelmissa:

  • Motivaatio-ongelmat
  • Stressi ja ajankäyttöön liittyvät ongelmat
  • Jännittäminen (esim. urheilusuoritus, esiintyminen)
  • Elintapamuutos
  • Alisuoriutuminen (esim. urheilukilpailut tai työelämä)
  • Masennus, krooninen kipu, uniongelmat, sairaudet ja tuki- ja liikuntaelin ongelmat (HUOM! Valmennus ei ole terapiaa ja vaikeissa tapauksissa psyykkinen valmennus voi olla muun terveydenhuollon kautta tulevan terapian ja hoidon lisänä)

Psyykkinen valmennus, muutosvalmennus

Psyykkinen valmennus aloitetaan puhelimitse tai kasvokkain tehtävällä ilmaisella alkukartoituksella, jonka perusteella pystytään arvioimaan tarvittavien valmennustapaamisten määrä. Alkukartoitus ei vielä sido tai velvoita aloittamaan valmennusta. Ota yhteyttä tai jätä yhteystietosi alla olevalla lomakkeella niin olemme sinuun yhteydessä viimeistään seuraavana arkipäivänä kartoitusajan sopimiseksi.